V poslední době narážíme stále více ve „fitness“ receptech na kokosový olej. Má údajně velmi pozitivní účinky na zdraví. Opravdu?
Získej kompletní cvičební programy pro transformaci svého těla, využívající pouze závěsný systém TRX.
Není třeba žádných zkušeností. Žádný věkový limit tě nezastaví. Trénuj kdykoliv a kdekoliv.
Získej okamžitý přístupUnikátní TRX cvičení, který jinde nenajdeš! Sami jsme jich vyzkoušeli desítky od Youtube po Instagram.
Rozhodli jste se, že zhubnete do plavek a jako pomocníka jste si zvolili zeleninu a zeleninové saláty? Přemýšlíte nad tím, jestli se dá pomocí zeleninových salátů zhubnout?
Odpověď je – ano…ale záleží na tom, jak si ho poskládáte, co si do něj dáte, kdy a kolik si ho dáte.
Obsah článku:
Zeleninové saláty jsou pro mnohé symbolem diety. Lidé si je v restauracích často vybírají s tím, že je to něco dietního, lehčího, něco čím nemohou nic pokazit.
Ne vždy je taková volba tou nejlepší – především z pohledu (ne)dostatečnosti a (ne)vyváženosti takového salátového pokrmu jako hlavního jídla dne.
Vyvážený oběd (obecně) z pohledu zdravé (racionální) výživy by měl splňovat (obsahovat) zhruba následující hodnoty:
Při redukčním jídelníčku nastaveném na 7000 kJ by váš oběd měl splňovat zhruba následující hodnoty:
Saláty, které se výborně hodí jako doplněk k hlavnímu jídlu, nikoliv jako jeho náhrada.
Saláty s obalovaným, smaženým masem a tučným dresingem
Saláty s tučným masem nebo tučnými uzeninami
Pokud chcete, aby váš jídelníček byl vyvážený, je potřeba myslet na to, aby jídla, ze kterých se skládá, byla nutričně vyvážená – tedy obsahovala všechny hlavní živiny v dostatečném množství – sacharidy, bílkoviny i tuky.
Pokud se snažíte hubnout, není třeba některou z hlavních živin zbytečně omezovat. Hubnout se dá i s racionálním jídelníčkem. Daleko důležitější je dostatečná, pravidelná a vyvážená strava.
Musíme také zmínit, že pokud nekonzumujete přílohy a potraviny bohatší na sacharidy k zelenině a zeleninovým salátům, není to zásadní chybou, pokud jinak váš jídelníček obsahuje dostatečné množství sacharidů a nenahrazujete zeleninou hlavní jídla dne.
Připravit salát tak, aby plnohodnotně nahradil hlavní jídlo dne – oběd a měl tak výše zmíněné doporučené množství živin není tak snadné – je třeba zvýšit množství pečiva, těstovin nebo například luštěnin.
Jedním příkladem je cizrnový salát s tuňákem, který v jedné porci obsahuje:
Jednoduchá snídaně, která dobře zasytí. Vejce obsahují plnohodnotné bílkoviny. Kváskové pečivo má více vlákniny.
nebo
Těstovinový salát s rukolou a kozím sýrem
Najdete v něm následující nutriční hodnoty:
Hledáte jednoduchý recept na těstovinový salát se zeleninou a bez masa? Vyzkoušejte těstoviny s rukolou a kozím sýrem.
Zeleninové saláty mají řadu nesporných výhod, protože jsou bohatým zdrojem vitaminů a minerálních látek a také vlákniny. Není třeba od jejich konzumace odrazovat, spíše naopak!
Připravujte si doma zeleninové saláty – a pokud byste rádi, aby Vám splnily funkci hlavního jídla, tak se nechte inspirovat.
V množství jaké je vám příjemné – doporučuje se denně konzumovat i 500g čerstvé zeleniny, rozdělené do více (většinou tří) denních dávek.
Například některou potravinu z těch následujících:
Pozor ale na množství, přidat je můžeme ve formě:
Některé potraviny obsahují tuky skryté – například některé druhy masa (záleží na konkrétním kuse), tučnější mléčné výrobky – jogurty/sýry.
Často opomíjenou součástí zeleninových salátů jsou potraviny bohaté na sacharidy, ale i ty patří do vyváženého jídelníčku! Výhodné jsou především polysacharidy – komplexní sacharidy, které zasytí na delší dobu.
Jak je to s dietními zeleninovými saláty?
Nejen pro hubnoucí budou dobrou volbou celozrnné varianty příloh.
Caesar salát se v originální podobě skládá z římského salátu, parmezánu s bílou bagetkou, se zálivkou z olivového oleje, sardelových řezů, žloutků, vinného octa, dijonské hořčice, krupicového cukru a česneku.
Originální „César“ salát obsahuje v jedné porci zhruba následující nutriční hodnoty:
Největším nedostatkem, nebo spíše nadbytkem tohoto salátu jsou tuky – které bývají častým problémem u salátů se zálivkou. Do této receptury navíc patří větší množství parmezánu – který je na tuky bohatý.
Tento salát nemůžeme považovat za plnohodnotný oběd kvůli nedostatku sacharidů, protože se nejčastěji podává jen s půlkou opečené bagetky.
Při jeho domácí přípravě by stačilo upravit recepturu zhruba takto:
Na dochucení: vinný ocet, dijonská hořčice, krupicový cukr, sůl, čerstvý mletý pepř, česnek
Tento salát by bylo vhodné doplnit polévkou.
Autorka: Bc. Simona Fajmonová
Registrovaná nutriční terapeutka, studentka 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze obor Nutriční specialista. Bude velmi ráda, pokud se jí kohokoli z vás podaří přesvědčit o tom, že hubnout neznamená mít hlad, a že „zdravé“ jídlo, je dobré jídlo.
Pokud si nevíte rady s množstvím nebo načasováním stravy a chcete, aby vaše úsilí mělo odpovídající výsledky, domluvte si konzultaci .